CUP de Sarrià-Sant Gervasi

Bloc del districte de Sarrià-Sant Gervasi de la CUP de Barcelona

La apologia al franquisme que ja no veiem

Deixa un comentari

Des de fa temps que se’ns diu que la simbologia franquista va desapareixent de Barcelona: escuts, noms, monuments, estàtues i fins i tot les humils plaques amb el jou i les fletxes falangistes que el Ministerio de la Vivienda va posar a les finques de protecció oficial que va promoure durant el franquisme. Caminant pel barri de Sant Gervasi-La Forja no tenim aquesta sensació. Pels voltants del Mercat de Galvany, ens topem que cada tres cases encara es veuen aquestes plaques, moltes d’elles amb el símbol feixista del jou i les fletxes, altres només recordant i exaltant temps passats.

Segons un cens del memorial democràtic del 2009 a Barcelona encara queden unes 3.900 plaques. Recordem que la Llei de Memòria Històrica en el seu article 15 diu: “Les Administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran las mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”. Amb altres paraules, aquestes plaques, a part d‘anar en contra el sentit comú i fer una exaltació del feixisme, atempten contra la llei.

Per retirar les plaques de manera gratuïta, només cal que els veïns es posin en contacte amb Adigsa. A què esperem per netejar els nostres carrer de la simbologia franquista?

Deixa un comentari