CUP de Sarrià-Sant Gervasi

Bloc del districte de Sarrià-Sant Gervasi de la CUP de Barcelona

Gran assistència a la xerrada contra l’homofòbia al Galvany

Deixa un comentari

xerrada llei homofòbiaEl dilluns 24 de novembre més d’una vintena de persones es van apropar a la xerrada sobre la nova llei contra l’homofòbia, que organitzàvem la CUP de Sarrià-Sant Gervasi juntament amb el col·lectiu feminista La Borda, a la seu del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, situada als baixos del número 1-2 de la plaça de Cardona, al barri de Sant Gervasi-Galvany.

A la xerrada hi van parlar com a ponents l’Eugeni Rodríguez, portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i president de l’Observatori contra l’Homofòbia, així com l’Elena Longares, membre del col·lectiu Lesbicat. Si bé és cert que inicialment estava prevista la ponència de Katy Pallàs, presidenta de l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais, un contratemps la va privar d’assistir.

L’acte que vam organitzar tenia com a principal objectiu la difusió d’aquesta nova llei, pionera al món en la defensa dels drets de les persones lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI), considerada la més progressista d’Europa. Amb la implementació d’aquesta llei es vol avançar a pas de gegant en l’erradicació de l’homofòbia i facilitar eines legals per combatre la violència per orientació sexual i identitat de gènere de forma transversal. És per això que es desenvolupa en diferents àmbits com el laboral, sanitari, educatiu, etc. per tal d’incloure totes les etapes vitals de les persones i alhora canviar l’entramat estructural que reprodueix uns patrons homòfobs per sistema.

Les mesures que contempla la llei van des de la formació i sensibilització fins a un règim sancionador que estableix multes lleus, greus o molt greus i trencament de relacions amb l’administració. Aquest ha estat un dels punts més polèmics, juntament amb la inversió de la prova.

Tot el funcionariat ha de conèixer la llei i té el deure d’intervenció en el cas que aquesta es vulneri. Alhora, l’administració té l’obligació de formar i sensibilitzar la seva plantilla perquè actuï diligentment i incloure material LGTBI, en qualsevol format (documents, llibres, apunts, etc.), en els seus centres. Un altre aspecte interessant a destacar són els drets de les persones preses, un col·lectiu especialment vulnerable en aquest sentit.

Cal recordar que aquesta normativa té naturalesa administrativa, i no penal com moltes persones podrien pensar. Això vol dir que el règim de faltes es limita a sancions econòmiques (multes) o, accessoriament, a penes privatives de drets (per exemple, inhabilitació de càrrec públic). En cap cas, l’abast de la sanció serà una pena privativa de llibertat (com ara, presó, arrest domiciliari o identificació permanent).

Per finalitzar, hem recalcat durant l’acte l’episodi d’homofòbia que va succeir al districte ara farà un mes. En aquesta ocasió, el president del Districte, Óscar Ramírez Lara (PP), es va negar a casar a dues dones. Malgrat que Ramírez fou escollit amb els vots favorables del CiU, PP, PSC i ICV, els moviments socials han aconseguit el posicionament unànime del Consell Municipal LGTB de Barcelona perquè ens demani la destitució del càrrec. D’altra banda, s’ha aconseguit el compromís que en el pròxim mandat, l’alcalde obligui a tots els regidors i regidores de districte a casar a tota persona que legalment estigui emparada. És per això que, per aconseguir pressionar en la garantia dels drets de les persones LGTBI, us convoquem a tots i totes al Consell Plenari de Sarrià-Sant Gervasi, que se celebrarà el dijous 4 de desembre a les 19h a la Seu del Districte (Pl. del Consell de la Vila, 1).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s