CUP de Sarrià-Sant Gervasi

Bloc del districte de Sarrià-Sant Gervasi de la CUP de Barcelona

Esmenem a la totalitat el nou Reglament General d’Organització i Funcionament dels Districtes

Deixa un comentari

PENTAX ImagePer reforçar la pràctica democràtica. Així se’ns presenta el nou reglament de participació ciutadana als districtes que l’ajuntament de Barcelona vol aprovar properament. Si l’analitzem, no trigarem a donar-nos compte de que aquest “reforç de la voluntat democràtica” que ens vol vendre el govern municipal no és més que una estratègia continuista al concepte de participació i decisió ciutadana. I és que si ho mirem objectivament, de la setantena d’articles que té el nou reglament se n’han variat menys de 10. La resta segueixen igual, sense canviar ni una coma del reglament antic. Tot seguit us mostrem, a tall d’exemple, 6 punts que expliquen perquè no considerem que el nou reglament obri les portes a unes normes amb dinàmiques participatives reals i transparents.

1-      Paraules clau: S’abusa massa vegades dels conceptes informar, recomanar o consultar. Conceptes que serveixen per perpetuar els organismes que per ells són democràtics i participatius com a espais de queixa veïnal on, a més, els veïns i veïnes no tenen cap possibilitat de tenir iniciativa política. Sobta no trobar cap vegada, la paraula decidir. Aquí la primera queixa. Volem unes normes de participació ciutadana on es doni poder decisori al veïnat i no se l’utilitzi com un agent consultiu o informatiu i sempre a la contra de les accions de l’Ajuntament.

2-      On està la participació?: És estrany que l’article que té com a títol “participació ciutadana” (article 47) només tingui un paràgraf d’unes poques línies. Segona queixa. Volem que s’ampliï aquest article ja que hauria de ser el pal de paller del document i lloc on s’hauria d’explicar realment els drets del veïnat a dins de les institucions del districte, així com especificar, en forma de protocol, de quina manera engegarà l’Ajuntament els processos participatius i decisoris, en quins casos ho farà i quins veïns i veïnes serien convidades

3-      Gènere: A la introducció del document, es comenta que s’han introduït nous canvis per tal d’adequar les normes a una millor perspectiva de gènere. No estem gens d’acord en que s’hagin fet els canvis esmentats ja que l’únic apartat que ens parla obertament d’igualtat és un sub-apartat de l’article 19 que diu textualment: “En la proposta de nomenament dels consellers i conselleres de districte s’ha de tenir en compte el que disposen els articles 44 bis.1 i 44 bis.2 de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General en relació a la igualtat efectiva de dones i homes”.

Aquí no es fa una aportació nova respecte el tema sinó que només s’adequa el text al que diu el regim electoral general. Podríem dir que s’incorpora la perspectiva de gènere per “imperatiu legal” i no per voluntat de fer politiques d’igualtat reals. Tercera queixa. El nou reglament de participació no inclou, en cap cas una visió de gènere a l’hora d’enfocar els “nous” espais de participació ciutadana, cap mesura d’empoderament i visibilització de les dones ni cap mesura per què la presa de decisions dintre de l’Ajuntament tingui en compte la visió i realitat de més del 50% de la població.

4-      Consell de Barri: Un dels articles que canvia, hem dit que eren menys de 10, és el que parla sobre Consells de Barri. No és doncs un canvi substancial, ja que el que es fa és recollir la normativa present a les Normes reguladores de participació ciutadana i traspassar-la directament al nou reglament amb dos canvis. El primer és que a partir d’ara el consell de barri podrà proposar punts de l’ordre del dia als consells plenaris i el segon, que es crearà una comissió de seguiment. Creiem molt important recordar que CiU va dir en campanya electoral que eliminaria els consells de barri. Ara veiem com son l’òrgan de participació més actiu a tots els barris i allà on el veïnat si sent més representat. Així doncs, quarta queixa. Veient que el consell de barri té aquesta participació plus, volem que aquests es doti de molt més poder decisori que poder elegir el vicepresident del consell de barri, com fins ara. És aquí on és més fàcil engegar dinàmiques participatives de proximitat.

5-      Comissions Consultives: Aquest nou reglament que se’ns presenta, planteja acabar amb les Comissions Consultives. Recordem, que aquest organisme és obert a tota la població i que hi pot participar tothom qui vulgui. En canvi, es planteja passar tots els temes que es parlen aquí als Consells Sectorials. Aquests no són oberts i només hi poden participar algunes entitats i ciutadans que siguin elegits per la seva importància o per sorteig. Per tant, cinquena queixa, no acceptarem cap canvi que signifiqui minvar la transparència i la universalitat de la participació. Aquesta és de tothom i per tant tots els veïns tenim dret a exercir-la, molt per sobre de sortejos o importància a dins del districte.

6–      Conseller de barri: Per últim se’ns presenta un nou càrrec, el conseller de barri. Aquesta figura pretén ser el polític de proximitat que representa cada barri. Sobta veure que tot i que representa un barri, és nomenat a dit pel regidor sense tenir en compte ni la procedència del conseller ni els resultats electorals obtinguts en el barri concret. Simplement un nyap democràtic que vol emular polítiques britàniques. Última queixa, la sisena. Volem que aquests representants siguin del barri i escollits pels veïns directament.

Per tant des de la Candidatura d’Unitat Popular de Sarrià-Sant Gervasi considerem que aquest nou reglament per la participació ciutadana no varia en absolut els mecanismes de participació dels que disposava la ciutadania, no deixa cap espai per la democràcia participativa real, per tant. Per contra, segueix apostant per –únicament- espais on els veïns i veïnes puguin anar a queixar-se a l’Ajuntament i, en cap cas on siguin ells qui prenguin les decisions o tinguin iniciativa política.

A més, es dóna la gran paradoxa que un reglament sobre la “participació ciutadana” no hagi comptat, en cap moment amb la participació de la ciutadania, sinó que ha estat pactat únicament pels partits de l’Ajuntament, sense cap voluntat –tal i com ha denunciat la FAVB- de construir nous espais de participació- decisió ciutadana entre totes i tots.

És per això que fem una esmena a la totalitat a aquest nou projecte de Reglament General i instem a l’ajuntament a tornar a començar de nou la gestació d’unes noves normes de participació ciutadana que compti des del principi amb tots els agents veïnals, socials i polítics, superant el Reglament vigent fins el moment, per tal de confeccionar una participació real a la ciutat de Barcelona.

Ara més que mai, radicalitzem la democràcia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s